2014. február 25., kedd

Findhorn Journey II.

Üdv mindenkinek!
Findhorn Park jelentkezik!
Skócia, gyönyörű tájak, színek, vad vizek, kedves emberek és sok szél, állandóan változó idő, hideg... ez mind Skócia.
A második hét fő témája a permakultúra szemlélet újabb eleme, a Fair Share volt.
Ha egy mondatban kellene összfoglalnom ennek a lényegét(ami szinte lehetetlen vállakozásnak tűnik), akkor azt mondanám, hogy csak akkor tudunk hosszabb távon fenntarthatóan létezni a földön, ha igazságosság, egymásra figyelés, törődés jellemzi az emberi kapcsolatokat a földön. Ma a föld lakosságának csak 17%-a mondhatja el magáról, hogy van elegendő ennivalója, innivalója, fedél a feje felett és biztonságban érezheti magát és a családját. Ti, akik ezt a levelet olvassátok, ebbe a 17%-ba tartoztok velem együtt. A népesség 83%-a vagy éhes, vagy nincs elegendő  tiszta ivóvize, vagy nincs hol aludnia, vagy nincs biztonságban a gyerekeivel együtt. Ezek a mondatok sokunk számára nehezen átélhetők, értjük, de nincs hozzá viszonyunk. A program segített az átélésben, néha azzal, hogy egyszerűen csak arra gondoltam, milyen lenne, ha a gyerekeimnek nem tudnék tiszta vizet adni, vagy hogy félelemmel kéne lefeküdnünk, néha pedig egyszerű, de szív és gyomorfacsaró gyakorlatokkal. Fura volt a 83%-ot megjelenítő csoport tagjaként, ránézni a privilegizált kisebbségre és kérdéseket feltenni, segítséget kérni és megélni, hogy én igazából a másik csoportban vagyok. Tudathasadásos élmény volt, amit nehéz elfelejteni.
Ez csak egy gyakorlat volt egy teljes heti programból, el tudjátok képzelni, milyen intenzív és felkavaró ez a az egesz program.
És ez csak bevezető volt ahhoz, hogy tovább gondoljuk ennek a helyzetnek a jövőjét, mi lesz ha elérjük a 9mrd-os népességet a földön 2050 körül, hogy a népesség 2%-a birtokolja a javak 50%-át(jelzem benne vagyunk ebben a 2%-ban mindannyian), hogy miért a GDP szolgál elfogadottan a növekedés mérőeszközeként, amikor egy-egy háború vagy természeti katasztrófa az egyenleg pozitív oldalát erősíti, stb. stb.
Fenntarható az a világ lenne, ahol azzal mérnénk a fejlődést, hogy mennyire valósul meg az emberek és a termeszet jóléte. Szerencsére nagyon sok kezdeményezés van ebbe az irányba, rengeteg mozgalom, erösödő tudatosság, de azzal is szembesülnünk kell, hogy szükség van a mi hozzájárulásunkra is, különösen, hogy a 2%-hoz tartozunk.
Chris barátom gyakran emlegeti azt a kis tanmesét, amiben a nagy dzsungel tűz eloltásában a kolibri is segít és a csőréből egy csepp vizet dob a tűzre. Megkérdezik tőle, hogy miért csinálja, hisz annak a kis víznek nem sok értelme van. Azt válaszolja, hogy tudom, de én legalább megtettem a magam részét.
Ahogy írom ezeket a sorokat, átjár az az érzés, hogy lehetetlen átadni másoknak mindazt, amit itt megél az ember.... El kell jönni, meg kell élni. Úgy érzem jókor érkeztem, nekem most jött el az ideje ennek. Sok mindent tudtam már, de ennyire komplex képet nem kaptam még az összefüggésekről, a spirituális, filozófiai oldalról és a lehetséges válaszokról. És a megéléstől ez máshova kerül bennem.
Szóval csak szemezgetek a legmeghatározóbb élményeimből...
Ilyen talajon termelnek Findhornban. Nem egy 23 koronás szántóföld! Normál esetben ez egy homokos talaj, ami alatt tiszta kavics, szikla van. A sok éves talajgazdagító, komposztáló gazdálkodással azt lehet elérni, hogy a felső kb 20 cm-ben jó minőségű, gazdag talaj legyen. 

És sok éves munkával, ilyen gyönyörű a veteményes.

Hát persze, ha ilyen erős kertész csapat van, semmin sem kell csodálkozni! Pete, Jolly(?) és Én(!)

2 bolondos barátom, Agni Braziliából és Chris Svájcból
Agni ekológiát tanít Sao Paolóban, Chris megszállot permakultúrás Svájcban. A nagyon fárasztó program mellett, főleg a velük való bolondozós, bensőséges, baráti kapcsolatból tudom feltölteni az akkumlátoraimat.
Végre egy kicsit kiszabadultunk a F Parkból és kivételesen nem sörözünk, hanem borozunk.
Transiton Town Forres
Ez a látogatás a közeli Forresben nagy hatást gyakorolt rám. A Transition Forres egy mozgalom(mindig szabadkoznom kell, amikor olyan dolgokról írok, amikről először hallottam és nem biztos, hogy mindent pontosan értettem), ami annak nyomán jött létre, hogy felkészítse az embereket, városokat főképp arra, ha ne függjenek annyira az olajtól, fosszilis energiahordozóktól és lokálisan próbáljanak sok mindent megoldani. Ne kelljen szállítani, kevés közlekedésre legyen szükség, stb. A lokális gondolkodás, szerveződés az egyik kulcs gondolat a legtöbb útkereső megközelítésben.

Az alábbi képen pl. az látható, hogy a város egyik parkolójában ládákból alakítottak ki kerteket. Mindenki kaphat egy ilyen kertet, kap hozzá segítséget, hogy kell megművelni és az emberek lejárnak, összejárnak, hogy friss zöldségeket megtermeljenek maguknak.
Tobbszor elhangzott, hogy ha egyik naprol a masikra nem lenne olaj, akkor kb. 48 oran belul, a legnagyobb varosokban alapvetoen leallna minden es nem lenne elelem. Ha csak a fele igaz, akkor is erdemes elkezdeni gondolkodni alternativakon.


 Lehet kis kert részeket is igényelni, bérelni, ahol a városi emberek megtermelik a saját zöldféléjüket vegyszermentesen és mindig frissen ehetik



Nagyon tetszett!
A megoldások hollisztikus jellege nagyon tetszett, ugyanis egy ilyen lokális megoldás jó az embereknek, nemcsak friss kajához jutnak(jelzem sokkal jobbhoz mint a Tescoból), hanem szociálisan is együtt vannak, segít a nehezebb sorsúakon, és közben kíméli a földet, nincs szállítás, légszennyezés, utazás, stb.
Nagyon érdekes volt az a gyakorlat is, amiben azt néztük meg, hogy egy termékhez kapcsolódva, mik az ún Externalities-ek, a termék árában közvetlenül meg nem jelenő tényezők, költségek. PL. a felhasznált anyagokhoz és technológiákhoz kapcsolódó környezeti hatások(környezeti szennyezések, felhasznalt energia, carbon kibocsata, közlekedési dugók,  stb.) és társadalmi hatások(munkanélküliség, betegségek) . Elég ijesztő volt végig gondolni, hogy a legegyszerűbb terméknek is hány féle vetülete van, mire eljut hozzánk.
A sok okoskodas mellett nem emlitettem, hogy a szellemi taplalek mellett, az etkezesben is sok ujat hozott ez a het. Miota itt vagyok, gyakorlatilag csak vega kajat eszem, sem hust, sem kenyeret nem nagyon ettem. Talan ketszer osszesen. Eleg jol birom, orulok egy kis megtisztulasnak, de oszinten szolva ez nem egy kulinaris fellegvar. Fokepp az alapitvany itt elo tagjai es onkentesek csinaljak a kajat, naponta beosztott csapatokban. Mi is hetente be vagyunk osztva konyhara es egyszer megyunk a Kertbe dolgozni. Nos a kajara visszaterve, hat sok minden ki van teve az asztalra, kulonfele vega krealmanyok es szerencsere sok salata fele. Nagyon keves igazan finom van, igy az valt a tulelesi technjkamma, hogy raleltem egy kis chilire a kamraban, igy en azota mindenhez chilit eszem. Nem viccelek.
A tulelesben az is segit, hogy miutan az itteni hagyomanyoknak megfeleleoen, az egyik este a mi csoportunk fozott, nehany napja a sajat bablevesemet eszem. :-)
Az etel, ital fronton szerencsere ital ugyekben jol allnak itt, vannak finom whiskey/k es sorok, bar nagyon huzos arakon. En nagyon szeretem az brit ale-ket! Egy sor a kocsmaban nincs 3-4 £ alatt(1000-1500Ft), de uzletben sem kevesebb 2£-nal.
Az alabbi kepen az alapitvanyi kozosseg egy masik bazisa lathato, Cluny Hill. Ez kb 10km-re van Findhorn Parktol. Itt eddig mindig jobb volt a kaja mint nalunk.
Az a sztorija, hogy hasonlloan sok skot nagy elegens szallodahoz, ez is tonkrement talan a 80-as evekben es nagyon olcson hozzajutott az alapitvany es a kozosseg tagjai elnek benne, meg itt is vannak tanfolyamok. Gyonyoru parkja van...
Ellentmodasos, hogy ebben az elegeans kastelyban, okoegyszeru nepek elnek, allati egyszeru modon
A kertben hovirag es Chrocus szonyeg ...

Egy visszatero bosszusagomat is megemlitem, marmint, hogy alig tudok normalis internet kapcsolathoz jutni. Most is mas geperol irok, ezert nincsenek ekezetek. Ez nagyon bosszanto, mert azert vannak otthoni intezendoim! Ma ujfent felhuztam magam ezen a temam. Fuck off!!!
Osszessegeben jol vagyok, nagyon sokat tanulok, a tobbiekhez hasonloan elegge elfaradtam es egy kicsit maganyos is vagyok, Cilikkel nemm talakoztam mar 1,5 honapja.
Hat most ennyi volt a beszamaolo!
Irjatok, hogy mi erdekel benneteket..
Ugy hallom, Kijevben eleg gazos a helyzet, remelem otthon minden rendben van!
Hat ilyen gyonyoru a tenger ...

3 megjegyzés:

  1. Cili és a te beszámolódból töltekezem mostanában, képzeletben utazgatok, hol melegbe, hol hűvösbe! :) A táncról meg az éneklésről írj! Köszi

    VálaszTörlés
  2. Az utolsó kép gyönyörűséges ! Jöhet a következő rész ...Puszi: Eri

    VálaszTörlés
  3. Chili!!! Az is egy komoly képesség, hogy mindenhol megtalálod a csípőset! Nagyon jó volt olvasni a beszámolódat. Az izgat nagyon, hogy ezek után mi az amiben változik azoknak az embereknek az élete akik ott voltak. Erről tudnak ott valamit? Vannak visszajelzések?
    puszi

    VálaszTörlés