2014. február 15., szombat

Findhorn I.

Kedves barátok, rokonok, kollégák, partnerek!

Ma van, hogy 1 hete érkeztem Findhornba.
Úgy érzem, mintha hetek óta itt lennék. Nagyon intenzív, felkavaró, érzelmekkel teli, elgondolkodtató, felemelő, tanulságos, meghökkentő, spirituális, emberi, ....
Lelki, testi, érzelmi transzformáció, megtisztulás.

Findhorn a nyugati világ egy legismertebb spirituális és környezettudatos közössége, amit 1962-ben, három személy hozott létre. Mára több száz emberből álló közösségé vált Findhorn Foundation (FF) néven, újabb százak költöztek ide lazábban kapcsolódva a közösséghez és kb 30 mérföldes körzetben vállakozások sora kapcsolódik hozzájuk. Gyakran úgy hivatkoznak rájuk, mint a legrégebben működő öko-falu (ecovillage).

A történetéről itt olvashattok többet: 
http://www.findhorn.org/aboutus/vision/history/#.Uv94tfl5PO4  

A FF küldetése:
The Findhorn Foundation is a spiritual community, ecovillage and an international centre for holistic learning, helping to unfold a new human consciousness and create a positive and sustainable future.

Egy 1 hónapos programon veszek részt, aminek Applied Ecovillage Living a címe. Tavaly Cili öccse, Lala volt itt és utána hetekig, hónapokig, talán még most is méterekkel járt a föld felett, olyan hatással volt rá ez a program.

Az első hét telt el, néhány benyomásomat és egy-két képet szeretnék megosztani veletek. Lehetetlen mindent megosztani, még magamban sem tudok mindent feldolgozni...
11-en vagyunk a csoportban, Braziliától Svájcig, a világ minden tájáról. Vegyesen életkorilag, hátterünket tekintve. Elég sokan vannak akik a hely spirituális vonzása miatt vannak itt, de sokakat a  Permakultúra vonzott ide. Erről majd később...
Én mindkettőért vagyok itt, illetve szerettem volna kilépni a megszokott világomból, megmártózni valami másban, ráadásul amiről úgy gondolom a jövőről szól. Ez egy utazás számomra egy másik világba, ahogy a csoport vezetőink, Craig, Gabrielle és Jackie, journey-ként beszélnek erről a kurzusról.
A csoport (én a fényképezőgép mögött)
Hátul szemüvegben Craig, aki egy nagy fazon. Kb 72 éves és sokan megirigyelhetjük az aktivitását, hitelességét, ahogy tolja, vezeti ezt a programot. 16 éve él itt és a FF közösség tagja. Csoda vicces, szívvel teli emberke, aki már a jelenlétével is tanít. Elismert permakultúrás személy, aki a saját kertjével, házával és életével oktatja, hogy ez mit jelent. 
Egyik kedvenc mondásommá vált, amit még az első napon mondott:

"Ha valami nem csinálható jókedvűen, akkor nem fenntartható." angolul jobban cseng a fülemnek: "If it is not fun, it is not sustainable."
Nekem már ez a mondat is elég volt az első napokra, hogy elgondolkozzak.... :-) 

Findhorn alapvetően spirituális, szellemei központként indult, de mára a fenntarthatóság és a permakultúra szempontjai szerint létező közösséggé vált. 
Findhorn öböl hajnalban
A Findhorn alapítvány Moszkvától is északabbra van, egy kis öböl partján. Nevét a közeli Findhorn halászfaluról kapta. Van is ezen vita a faluval, de egyébként nagyon jó a viszony. Nagyon érdekes, hogy mind az éghajlat, mind a közeli katonai támaszpont miatt, a konkrét helyszín nem nevezhető ideálisnak,  mégis itt jött létre az a konstelláció, energia, szándék, hit, ami ezt a közösséget már több mint 50 éve működteti. Tiszta homok minden, mégis kitartó munkával, sok mindent meg tudnak termelni. Mindent persze nem, de a saját közösségi kerttel, saját kertekkel, közösségi étkezővel, amit az itt lakók és a kurzusokon résztvevők közösen üzemeltetnek egy jól kialakított rendben, a közös mosodával, 3 szélturbinával, az ökolábnyomuk a brit átlag fele.


Naponta háromszor van program, de., du., és este is. Egy-két szabad este van és a szombat szabad. Hát eléggi elfáradtunk az első héten.

A permakultúra három fő alappilére adja a kurzus első 3 hetének szerkezetét.
1. hét: Care of people - Törődjünk/figyeljünk az emberekre
2. hét: Fair share - Társadalmi igazságosság
3. hét: Care of Earth - Törődjünk/gondoskodjunk a földdel/-ről
4. hét. Designing projects - Közösen dolgozunk azokon az ötleteken, amiket meg akarunk valósítani az itteni "tanítások" alapján
A permakultúra szerinti szemlélet 1 mondatban
Ne csak dumáljunk, csináljuk is! Gyomlálás Cullerne Gardenben
A kurzus címében a Living szó arra utal, hogy itt nem csak elmélkedünk, hanem csináljuk is a dolgokat. Rendszeresen megyünk kertészkedni, mindegy milyen idő van és, hogy mit kell csinálni. Tegnap trágyát talicskáztunk... Nagyon tetszik, hogy nem csak megéljük a dolgokat, hanem ezzel a közösséget is segítjük. Folyamatosan nehézségeik vannak, amiről itt most nem tudok írni.
A Shitty Team. Szaros volt, de nagyon élveztük a közös munkát! :-)
Túl azon, hogy a kurzus részeként mindeféle dolgot a gyakorlatban is csinálunk, hetente kétszer a közösség feladataiba is besegítünk. Kedd esténkét én konyházom és csütörtökönkét du. a közös kertben dolgozom.
Konyhai szolgálatban.
A spiritualitás nagyon erős a programban, ami szokatlan nekem, de nagyon is látom a fontosságát, no persze a megfelelő mértékben. Ez képes hosszan összetartani az embereket, de sajnos sokszor ez sem elég. Enélkül viszont szerintem nincs esély!
Sokat énekelünk és táncolunk, vannak ősi rituálék is. Fura-szokatlan, de hihetetlenül felszabadító is egyben. A szlovén filozófus csoporttársam fogalmazta meg jól, aki tört angolsággal arról beszélt, hogy legutoljára az óvodában érzete magát ennyire felszabadultan. Miközben fuldokoltunk a röhögéstől, annyira viccesen töri az angolt, nagyon fontos dolgot mondott. Ki-ki a gyermeki, természetes énjére találhat rá, amit sokan így-úgy elveszítünk út közben.
Az egyik esti közös elmélkedés-zenélés előkészületi pillanatai. 
A druidák szerinti állat szimbólumokat húztunk és utána egy fantasztikus közös zenélésféle alakult ki. Én egy óriási agancsos szarvast húztam. Még utána kell járnom, hogy ennek mi a jelentése.
Visszatérően megélem, hogy a zenének mekkora a közösítő hatása. Sokkal messzebbre megy a szavaknál. A zene, ének és tánc, elég meghatározó volt az első héten.

Hanna, aki ezen a téren volt velünk a héten, szintén jókat mondott.
pl: "Nincs rossz lépés, csak variációk." Hát ezen is el tudtam gondolkozni...
Itt lakunk 8-an. Külön szobákban, de a többi helység közös. Ez is nagyon jó közösségi élmény!
Az itteni élmények mellett, alatt, felett... az is történik, hogy Ciliéket már 1 hónapja nem láttam, Azaz skype-on találkozunk néha ami főképp azzal telik, hogy Samunak mesélek. Cili nagyon elfoglaltnak tűnik, illetve tudom is, hogy az. Samu is kizökkenve a szokásos rutinjából, de mint olvashattuk és tudom is, hogy ez a kis ember olyan ügyes, talpraesett, hogy megállja a helyét ebben az új helyzetben is.
Szóval a sok pozitív élmény mellett ez az oldal nem túl könnyű, ráadásul folyamatosan gondom van az internet kapcsolattal és emiatt nehezen jön össze, hogy akkor tudjunk beszélni, ami nekik is jó meg nekem is. Itt már én is nagyon elfoglalt lettem.
Szóval ők nagyon hiányoznak nekem, nincs kihez odabújni....


Ebben az épületben vannak a csoportos foglalkozások
Kezdetben lakókocsikban éltek, majd whiskey-s hordókból építettek sokan házat, mint a képen. Voltam is Craig házában és állati hangulatos!
Ez a gyönyörű mozaik üveg a tanteremben van és életre kel, ha rásüt a nap
Mára ez fért bele. Sok-sok élményem volt a héten, de sok-sok szembenézésem is. Magunkba néztünk. 

A brazil cimborámat megkérdeztem, hogy mi indította el a spiritualitás irányába. Azt válaszolta, hogy egyszer megkérdezte tőle valaki, hogy szerinte mi van a sötétségben. Azt válaszolta, hogy semmi. Akkor megkérdezték tőle, hogy mit érez a sötétben. Azt válaszolta, hogy furcsa dolgokat. Ha nincs semmi a sötétségben, akkor mitől érzed azokat a furcsa dolgokat, hangzott az újabb kérdés. 

Szép hetet mindenkinek!

Sziszi  

4 megjegyzés:

  1. Ma korán ébredtem és rátaláltam a leveledre. Jó kezdése ez a mai napnak.
    Ági

    VálaszTörlés
  2. Nagyon koszi az elmenyeket, gondolatebreszto gondolatokat! Szivesen olvasok meg a megeleseidrol! Tovabbi jo "utazast"! :-)

    VálaszTörlés
  3. Mostanában sokszor arra gondolok, lehet hogy fontosabbak a kérdések mint a válaszok?....marius

    VálaszTörlés
  4. Köszi Sziszi, nagyon élveztem a beszámolót, várom a folytatást. :)
    Andi

    VálaszTörlés