2010. április 28., szerda

a magyar kulonitmeny elindult

Haho mindenki,

Orsi, Anyu, Sziszi es Dani ma elrepultek Budapestrol, es mar, ha minden igaz, Dublinban vannak, Gyuncaek kis lakasaban!
Samu egesz delutan ki-kirohangalt es az eget nezte, hogy latszik-e mar a repulogep. De sajnos ma rengeteg felho volt az egen, ezert nem lattuk. Hatalmas szel is fujt egesz nap. Ez nem akadalyozott meg bennunket abban, hogy elmenjunk a tengerpartra es gyonyoru, hatalmas kagylokat gyujtsunk! Nagyon sokat talaltunk, mert apaly volt, a tenger visszahuzodott, es mi messzire besetalhattunk a homokon. Ezek a leggyonyorubb kagylok, amiket eddig talaltunk. Mindannyian terdig vizesek lettunk a kicsi aramlatokban, amik futottak bele a tengerbe. De gyorsan hazabicikliztunk - nehogy Simi izguljon - es vettunk szaraz ruhat.
Akarna velem jatszani a Simi, tudod? - veti kozbe Samu ezen a ponton, az olemben ulve.
Nagyon var teged, igen! - mondom neki.
Ma este, Samu es Rabii hatalmas luficsatat vivtak a nappaliban, ezalatt en jelentos elorelepest tettem Pityuli es a Holdfenyhaju lany alkotasi folyamataban! Es rajottem arra, hogy mire jok az apukak. Ugy lattam, Samura mar rafert egy jo kis vadulas, rohangalas.
Ja igen, es minden nap porszivozunk. Azaz Samu porszivozik, Henry-vel a porszivoval, akinek van szeme, szaja, orra - az orra egy hosszu cso, amivel a port szivja. A legfiatalabb onkentes - the youngest volunteer - igy hivjak itt Samut, mert annyit segit. A csirkeket es a cicakat rendszeresen mi etetjuk, locsolunk a meleghazban, es sokszor sutunk valami finomat is. Tegnap pedig kidekoraltuk a padlaslepcsot, Samu minden fokara tett egy szines kavicsot, amit o festett ki szinesre. Es o is gyujtotte a tengerparton.
Most szeretnenk egy kis zenet hallgatni, ezert elbucsuzunk. Szia Simi, szia Butyka, szia Bubu, szia Pindi Berci es Gugonya, szia Aron es Kuszi, es szia mindenki mas is.
puszi, Samu es Cili

2010. április 27., kedd

Simi nem fél a repüléstől, csak hallotta, hogy a porfelhő miatt nem járnak a repülők és az utasok a repülőtereken rekedtek, ott éjszakáztak (és a repülőtársaság nem téríti a költségeiket) és arról is sokat beszéltünk azokban a napokban, hogy ti meg repülőre ültetek és összekapcsolta a kettőt.

Ez pedig itt még egy hétvégi kép, Móron ücsörögtünk és beszélgettünk a fűben. Kaci azt igérte, hogy ma bejelentkezik, ezért is teszem fel ide, hogy el ne felejtse.

Posted by Picasa

Siminek...

...uzenjuk, hogy ne aggodjon, mindenkeppen hazaerunk epsegben es amint lehet, meglatogatjuk ot. Amugy teljesen igaza van, vonattal kell kozlekedni, jovore mar ugy fogunk ide jonni. (De miert fel a repulotol ennyire?)

2010. április 26., hétfő

Este

Nekem az nagyon inspiralo, hogy igy irunk egymasnak. Olyan jo latni a szines vidam kepeket mindenkitol. Ezt folytathatnank otthon is egy kicsit...
Csatlakozom Gabihoz, nagyon szeretnek elmenni Bobaly Katihoz es csinalni szinespompas dolgokat egy kis bor mellett... Es alig varom, hogy lassam Samu meglepeteset!
Szerintem ne csinalj kisebb batyut, van egy olyan erzesem, hogy fog kelleni a nagyobb... Majd beleno!

Ma is gyonyoru napunk volt. Samut soha eleteben nem ereztem ilyen harmonikus kis fickonak, mint ezalatt az ido alatt. Naponta tobbszor meghatodom rajta. Vagy lehet, hogy en vagyok sokkal harmonikusabb, mint otthon...?

Este esett egyett a trambulinon (menjunk trambulizni - szokta mondani), es a dereka csunyan megrandult. Nagyon megijedtem. Ket perccel kesobb mar semmi baja nem volt, de egy kicsit megcsapott a szele, hogy ha vele tortenne valami... nem is folytatom.

Este mar rutinosan kiabal gudnajt-ot mindenfele, reggel meg gudmorning-ozik. Cukor.

Valami okbol AbdulHA ma elment aludni este 10-kor. Nem terunk magunkhoz, vajon mi tortent. Maskor hajnal 3 elott nem megy. Beirtuk a helyi nagykonyvbe.

joejt!
c

Határtalan hétvége - képekben

Sziasztok,
lassan ügyesedek, de még nem jöttem rá, hogyan tudom egy bejegyzésen belül megmutatni a képeket. Igazán sikeres hétvége volt. Majd minden belefért.
És mi a helyzet Írországban? körvonalazódik már az ünnepély?
A sok előkészület mellett van időtök sétálgatni, kézműveskedni?
Simi azt üzeni, hogy ne repülővel gyertek haza, hanem vonaton. Minden próba előtt megkérdezi, hogy Samu jön-e.

Nem csak én próbálkoztam fotózással.

Posted by Picasa
Posted by Picasa
A paprikás krumpli sokáig főtt, de ezalatt senki sem unatkozott.

Posted by Picasa
Tomi másfél óra alatt helyre vágta az őstarackost a kertünkben.

Posted by Picasa

Határtalan hétvége - képekben

A reggel senkinek sem indul könnyen, különösen, ha a szandit is egyedül kell felvenni.

Posted by Picasa

Az egész egy üveg borral kezdődött


Tegnap délután röviddel fél három után nekiindultam, hogy Samu ajándékát Bobály Kati barátnőm segítségével elkészítsük. A Bosnyák téri hőmérő 30 fokot mutatott. Cili, Samu rátok gondoltam, hogy milyen szívesen küldenék nektek 5 fokot, és akkor még nálunk is szép idő lenne, ti pedig nem fáznátok!

Katikának mondtam, hogy egyszerű szürke dologra (ez meglepetés!) gondoltam, az elején egy kis mintával. A tervezgetés fázisában könnyedén elfogyott az üveg bor előlünk, ennek eredménye egy csupa minta grandiózus mű lett!!! A megvalósítás ennek megfelelően időigényesre sikerült éjjeli 11 óra előtt egy kicsivel hagytam ott Katit, aki még javában szappanozott (éjfélig).

Fantasztikus volt együtt dolgozni Katival! Egyszer se mondta, hogy milyen béna vagyok, mindig biztatott, igazi jó tanító! Minden mozdulatot lefotóztam, de csak párat tudok ide tenni, hogy ne lőjjem le a poént! Egyébként az órára 10 után néztem rá először. Ez most a flow élmény, vagy az üveg bor? :)
(Én fotóztam, ezért csak Kati van a képeken.)







Még két napom van, és kb. egy heti feladatom. :) Gabi, ez ismerős, ugye? Bár azt hiszem rajtad nem tudok túltenni, pedig nagyon igyekszem!

2010. április 24., szombat

I am APPI!

Haho,

Az internet itt remenytelenul lassu ezert van, hogy sokszor a kepek kuldeseig mar nem jutok el. Eloszor el kell uldoznom a nonstop itt csetelo marokkoi fiukat, majd becsuknom a szamtalan megnyitott ablakot, melyekben dogos marokkoi lanyok varjak a valaszt...

Gyonyoruek az otthoni viragok, koszonjuk, ebbol itt kevesse van... bar pitypang akad boven. Samu meg mindig rettegve emlekezik "Sziki bacsira" aki megprobalta vele megetetni a szarvasragut... :))

Ma itt - eloszor az ittletunk ota - az otthonival ellentetben zuhog az eso. Delelott meg setaltunk egyet, szemugyre vettuk anyuek szallasat, ahol a jovo hetvegen fognak lakni - kong az uressegtol, meg nincs szezon, aztan fociztunk, aztan megetettuk Markust a csacsit es hosszan bamultunk nehany tehenet, bocit es lovat. Minden masodik mezon tehenek legelnek, es mindenhol kicsi bocik szopiznak, nagyon helyesek.

Delutan a tengerparton gyujtott kerek koveket festegettuk, sutit sutottunk, es megszuletett Samu ujabb mondata: I am APPI! (azaz boldog vagyok) Ezt kurjongatta ma delutan Hilalnak es a sracoknak.

Mary megbetegedett es este elvittuk orvoshoz. Valami virus, remelem nem kapjuk el, o szegeny elegge dogrovason van. Kiprobaltam rajta mar 5 homeopatias szert de hiaba...

Ma megirtam elso listamat a holnapi teendokrol (keresztelore keszitendo dolgokat befejezni, vacsorat fozni Andrewnak aki jon latogatoba, kiirni a falra melyik torolkozo mire valo, Tess-szel megbeszelni a keresztelo zeneszamait, s kerni tole nehany kezmuves kelleket). Eleg egy het es maris kezd itt is suru lenni az elet??? Gabi ird meg, hogy sikerult a hetvege, kinek hany szempontja ervenyesult?

Gyorsan nehany kep. Samu es Hilal rajzol, torok-marokkoi-magyar music band, Markus a csacsi, Samu segit a meleghazban. Naplemente a hazunk folott (balra Daraek haza, jobbra a mienk), Samu es mogotte a keresztelo helyszinek (vagy a forras, vagy a templomrom), Samu kakasokat etet, Searney es Macha zeneorat vesz, Tuan fest, Anu rajzol, Hilal es Samu rajzolnak, macskaetetes es reggeli eletkep, AbdulHA szerel, es vegul a traktor, amit Samu a fiuknak kuld, es aminek a kereke is nagyobb, mint o.

Puszi c



Határtalan hétvége

Országszerte ezen a hétvégén rendezik a Szent György napokat és ma hajtják ki a marhákat a legelőkre. Így ma mi is ellátogatunk innen Iszkaszentgyörgyről Mórra Szent György Napi Vigasságokra (vajon miért így kell írni és nem úgy, hogy vígaszság?) a BABbal és újra koncertezünk. Nagyon várom. Délután fél ötkor lesz, majd küldök róla képet.
De egyébként is nagyon izgalmas hétvégének nézünk elébe, hiszen újra megpróbáljuk - a család minden tagjának igényeit figyelembe véve - az összes fontos programot beleilleszteni e két napba. Nyilván ezúttal menni fog:) Butyka biciklizni, Simi motorozni akar, Simi itt a ház előtt, Butyka a kastélyparkban. És még kertrendezés, borókaültetés, fűnyírás, kertiparti barátokkal, sütisütés, festés, pályázatírás, koncert, kikindás gyerekek, valami kulturális program is kéne, nagyobb családdal találkozni, zenekari próba, medvehagyma gyűjtés - ez az utolsó hétvége, ami szóbajön, mert aztán virágozni kezd, műhelytakarítás, Péter sárkány, pulóver festés, homokvár építés. Ez itt már a húzott változat.
Úgyhogy most rohanok is megvalósítani, majd jelentkezem, hogy hogy sikerült és képeket is csinálok, hátha le tudom kicsinyíteni őket:)
Itt gyönyörűen süt a nap. Hát Budapesten vagy Rimócon? És Írországban?

2010. április 23., péntek

A kis kékcinkés kép kimaradt. Megtalálod a képen, Samu?
Millió ölelés nektek, már csak néhány nap és jövünk!!!!!
Apa

Drága kis családom és kedves blogtársak!
Rövid képes beszámoló Telkiből és az itthoni történésekről.


Pecatúrán voltam. És itt a nagy csapat. Zsolt, Belez és Laci!
2,5 kg süllőt fogtam a Búbánat völgyi Kerektóban! Ez már valami!
TELKI.
Séta a kertben.
Tulipán erotika. :-)

Ilyen lapokat használok permetezés helyett. Jó mi? 2 nap alatt fogott ennyi bogarat.

Ez a kis kékcinke lakik a konyha előtti oduban. Mire hazajöttök, lesznek fiókák szerintem.
Na Samu hogy hívják ezt a virágot? Már tudod! No? ....? Helyes, kutyatej! :-)
Egy újabb tuli...

A kis tóban szerelmes békák fekszenek egymáson.

Samu, így szorgoskodnak a méhecskék a gyümölcsfákon. Nézd a lábát, az a sárga rajta, az összgyújtött virágpor.

Cica szunyó van. Samu, a cica mindig azt kérdezi: "Hol a kis gazdi? mikor jön haza? Mikor simogat majd meg?"
Virágos mező a kertünk...

Virágzik a körte is :-)

Újabb tulipán csodák...

Ők csak úgy kinőttek a fűből...
Egy érdekes bogár is járt erre...

2010. április 22., csütörtök

Csutortok

Ma este korus van otthon... nalam van az Irish Blessing, hatha szukseg lesz ra itt.
Orsi, a kemencetek gyonyoru!
Soreny utcaiak, nagyon orultem a jelentkezeseteknek!

Ma kicsit borus az ido, de megsincs hideg.

Kicsit epp elfaradtam a marokkoiak folytonos uvoltozesetol. Tess azt mondta, eleinte meg voltak rettenve, hogy ezek egyszer megolik egymast, de aztan rajottek, hogy csak ilyen a nyelvuk hangzasa (nagyon kemeny, csattogos), es mindig emelt hangon beszelnek. En mindig osszerezzenek ra.

Samu mar teljesen otthon van. Tegnap ket orat jatszott Tess es Dara gyerekeivel. Amikor atkuldtem Hilalt, hogy lesse meg, minden rendben van-e, Anu azzal fogadta, hogy "el akarod vinni a mi babankat?" Kesobb Samu visszajott onnan, es elment Hilallal megsimogatni Markust, a csacsit, aki a szemkozti legelon legel. Ma reggel mar lelkesen magyarazta nekem: a csacsit Markusnak hivjak, erted anya? A csacsisimogatas utan pedig - mikozben en Daraval a keresztelo reszleteirol beszeltem - Hilallal es Rabii-val zenekarozott, gitaroztak es doboltak, torok es marokkoi stilusban. Errol az esti beszamolo igy hangzott: sing a song samba! (szingaszongaszamba)

Ma egesz delelott a meleghazban voltunk, Mary a 68 eves whoofer, Samu es en. Elultettunk 80 babpalantat, Samu mindegyiknek lyukat furt az ujjaval, beletette, betemette es azt mondta: nojel szepen magocska, legyel egy nagy babocska. Aztan a talicskaba belepakolt 20 mar nagyobbacska ceklapalantat, szepen, rendezetten, teljesen onalloan. Azokat aztan kivittuk a hatso kertbe elultetni. Ha otthon is igy csinalnank, hajaj, mar micsoda kertunk lenne.

Aztan egy orat a fiukat nezte, ahogy a rotakapat szereltek a verandan.

S most alszik. AbdulHA meg ordibal a verandan.

Ma a lelocke ruhaban van. Simi is felvette? - kerdezte reggel. Simi is lelocke - tette hozza aztan.

Most megyek, elkezdek keresgelni valami hulladekot a Holdfenyhaju lanyhoz... :)

puszi C

Anna, megerkeztek a magok? Elultettetek mar?
Kaci mi ujsag van?

2010. április 21., szerda

Jó dolgok

Annyira jó, hogy mind írunk, láthatlak titkeket a sorok között. Hiányoznak az együtt töltött idők. Ahogy olvasom, még a hangotokat is hallom néha! Hála Cilinek, és a technikának.

Kezdek utazási lázban égni., megnéztem az időjárás jelentést:

Friday, Apr 30
mostly cloudy
Low: 8 °C
High: 16 °C

Saturday, May 1
cloudy
Low: 4 °C
High: 11 °C

Sunday, May 2
mostly cloudy
Low: 7 °C
High: 9 °C

Monday, May 3
a couple of showers
Low: 8 °C
High: 13 °C

Tuesday, May 4
clouds and sun
Low: 7 °C
High: 12 °C

Wednesday, May 5
low clouds
Low: 8 °C
High: 14 °C

Ezek után az én bőröndöm se lesz elég a sok meleg holminak meg gumicsizmának! :)

Pindifiúk a fedélzeten!

Sziasztok Szigetlakók és Hazaiak!

Pindifiúk megvannak, jelentem!
Takonykór a köbön, de nem probélma...már megszoktuk.
Pindike az első kilábalónk, ma már el is ment az oviba, hogy tesztelje társai immunrendszerét.

Mi is megnéztük a képeket - én közben könnyes szemekkel, rebegő ajkakkal kommentáltam- és elolvastam a bejegyzéseket is.
Jaj, a karaván is a régi...
Nagyon igazad van az ottani hangulat, légkör lelki békét teremtő erejéről. Kicsit küldhetnél haza, nekem legalábbis néha jól jönne :)
A fiúkkal sokat lógunk kint az udvaron. Nagyon szeretnek kint bóklászni, nyulat kergetni, hintázni, kiásni a kínkeservesen elvetett fűmagjaimat, stb.
Én pedig megint elkezdetem varrni, persze csak nadrágot, mert hát ez az én fő profilom..:)
És mikor csend van a házban, és alszanak a gyerekek, tekerőzök kicsit. Csodával határos módon, nem ébrednek fel rá.
Ja, Cili! Pindinek mondtam, hogy jártál Indiában, és már komoly listát nyújtott be, hogy legközelebb ha mész, mit hozzál neki. Mostanában az Aladin című könyvet szokta olvasgatni.

Tibor lábának gyógyulást kívánok!
És mindenkinek feltöltekezést a kibontakozó tavasz napsugaraiban :)
Gabinak köszönetet mondok, hogy elárulta, hogyan tehetem közkinccsé gondolataimat a blogon, és a családomnak is köszönetet mondok, hogy még most alszanak..:)
Cilinek és Samunak még puszi is!
Tüce, a Pindifiúk titkárnője

2010. április 20., kedd

Kedd van

De jo, hogy irtatok! Most mar latom, hogy a BAB elott a palya a csillagos eg! Nagyon vagany partit nyomtatok, a kepekrol itelve! Rekanak uj frizuraja van?

Pindifiuk nagyon csendben vannak, mi a helyzet?

Itt hetkoznap lett, azaz mindenki teszi a dolgat. Mi hol ebbe, hol abba segitunk be, vagy akadalyozzuk. A mi dolgunk a boltba jaras, biciklivel vagy babakocsival. Ma salatat es spenotot ultettunk, kis palantakrol. Samu locsolt, slaggal, amivel az agyasok utan meglocsolta Rabii-t, a marokkoi fiut, majd engem is. Mosunk, teregetunk, fozunk. De foleg nagyokat setalunk, mert - lekopogom - amiota itt vagyunk, egyetlen nap sem volt rossz ido. Hetagra sut a nap, kek az eg... ha arra gondolok, hogy a hamu elott is eppen hogy berepultunk ide, mielott lezarultak az egi folyosok... eddig velunk van a szerencse. Samu kagylokat kuld a fiuknak, az egyik kepen mutatja a tenyeren, bar nemigen latszik. A sajtot megettuk az uvegtanyerrol, uzenem Siminek. Samunak majd elmondom, hogy "a baratja" nagyon aggodik erte otthon. De azert valahogy biztos hazajutunk majd.

Tegnap gyonyoru napunk volt. Delutan Daraek hazaban jatszottunk, Samu jatszott, en Tess-szel beszelgettem. Arrol meselt, hogy a gyerekeik nem jarnak iskolaba, otthon tanitja oket. Alapvetoen azt mondta el, hogy nem kell tanitani oket, mert kivancsiak. Nehol kell segiteni abban, hogy mit olvassanak, mi kovetkezik, de amugy onalloak. Minden delelott van egy ir nyelv orajuk, egy matek es egy angol, utana pedig onallo munka 1-2 oran at, ami fakultativ. Macha tortenelmet, Searney foldrajzot tanul, Tuan zenet.

Aztan Samu kolcsonkerte Anu kicsi gitarjat, beleult a babakocsiba, es egy husz percet improzott, enekelt es pongetett, kifejezetten szepen. Aztan setalni mentunk, oda is magaval hozta, felmaszott a szent forrasnal pontosan arra a sziklara, ahol Tess enekelt vasarnap a szertartason, es eloadott egy rovidke musort a szelnek es a tengernek.

Sokat gyalogol, amit egyebkent nem tul lelkesen tesz otthon. Azt hiszem, sokkal tobb minosegi idot toltok vele, mint otthon, amikor folyton csinalok valamit, csong a telefon, zajlik az elet. Itt meg... nagy nyugi, sok seta, sok meseolvasas, es folyton valami erdekes tortenik, valaki valami erdekeset csinal.

A ket fiu vegtelenul kedves, udvarias vele, es velem. Ma reggeli kozben megkertem AbdulHA-t, hogy reggeli utan rakja fol a gyerekulest nekunk a bicajra. Erre mindketten azonnal felpattantak es nekilattak osszeszerelni, felpumpalni, ulest igazitani. A piritosuk pedig szenne egett...
Mindketten nepes arab csaladbol jonnek, ennek megfeleloen hangosak es vidamak, es ertenek a gyerekekhez.

Egy "lakosztallyal" beljebb koltoztunk, amikor a hetvegi vendegek elmentek. Ez sokkal nyugodtabb, csendesebb, tok jo.

Alabb kepek a kagyloszedesrol, setakrol, Tuce valahai hazikojarol (a tuja mogott), a lanyokrol a trambulinon, AbdulHA kenyeret sut, Samu gitarozik a babakocsiban es a sziklan, kavicsszedes a tengerparton, Samu es Hilal olvasnak a tuz mellett. Az utolso kepen Samu belemaszott Dara utanfutojaba, es "elutazott" haza Apahoz, aztan pedig Fehervarra Mamahoz, Papahoz.

sok puszi, Cili